• març 1, 2014
  • Els fars.
  • Els fars.
  • Els fars.

Viatjar de nit és més còmode que viatjar al vespre. Hi ha menys trànsit i el sol ponent no enlluerna. Però el conductor ha d’estar descansat, i no ha d’haver pres begudes alcohòliques… res!!!

Conduir un automòbil és com anar en bicicleta. Un bon conductor sempre està relaxat i subjecta el volant amb suavitat. Però el seu subconscient està atent, i només cal que vegi una ombra de reüll, o adverteixi el rebot estrany d’una roda, perquè tots els seus mecanismes es posin en marxa per controlar la seva situació.

Si ha begut una mica, o ha pres drogues, potser aconsegueix-hi conduir sense que el cotxe se surti de la carretera, però serà víctima de les circumstàncies i, el pitjor, deu ser que faci mal els altres.

Per conduir de nit és important poder veure amb la màxima claredat. Quan netegis el parabrisa de mosques o fang, recorda també netejar els fars, els intermitents i la llum de posició.

Tierra de dragones-Los faros

Anunci de la Prefectura Central de Trànsit

Ara a les carreteres ja no hi ha carros sense il·luminar, però pot haver cotxes avariats sense senyalitzar, gent descuidada que creua sense mirar o ciclistes sense llums.

Mai circulis de nit amb una bicicleta sense llums!!! Si no tens llums a la bicicleta, col·loca darrere una llanterna encesa, o baixa de la bici i camina.

Si has de caminar per una carretera, fes-ho sempre per l’esquerra amb els cotxes que vénen de front, per saltar a la cuneta si ve un conductor despistat. Millor amb una armilla reflectant i una llanterna.

Recorda, de nit és molt difícil descobrir un ciclista o un vianant imprudent que es creui sense mirar.

Els fars del cotxe han d’estar ben regulats. Si il·lumines una paret amb les llums curtes, veuràs que la part de dalt queda fosca. Les bombetes i el far tallen el feix de llum d’aquesta manera, perquè els fars il·luminin només la carretera i no enlluernin els conductors dels vehicles que vénen de front.

Molts cotxes porten els fars massa baixos, i il·luminen el sòl. Greu perill, ja que el conductor no veu gairebé res.

Altres cotxes porten els fars aixecats perquè han carregat excessivament el maleter o per desídia del conductor.

Tierra de dragones-Los faros

Anunci de la Prefectura Central de Trànsit

Un cotxe no pot circular de nit amb els fars mal regulats. Si el cotxe il·lumina una paret, t’adonaràs immediatament de si els fars estan malament.

Els dos fars han d’il·luminar la mateixa altura, una mica per sota de l’horitzontal. Si mesures l’altura del centre dels fars, l’altura il·luminada a la paret ha d’estar una mica per sota, molt poc.

Si t’adones que els fars del cotxe estan mal regulats, digues-li al conductor que els corregeixi abans de continuar el viatge.

Molts cotxes tenen un sistema automàtic per corregir la inclinació dels fars quan el cotxe està molt carregat o molt descarregat. Llavors, s’han d’ajustar fins que els fars il·luminen bé.

Si la decisió és més greu, que aixequi el capó del cotxe i els corregeix-hi girant un cargol que porten els fars. I abans de viatjar de nou de nit, que porti el cotxe al taller.

Circular amb bombetes foses és un desastre. Altres conductors poden pensar que el teu cotxe és una moto i envestir-te.

Tots els cotxes han de portar sempre bombetes de recanvi, i quan una es fon, parar a canviar-la.

Tierra de dragones-Los faros

Anunci de la Prefectura Central de Trànsit

Tierra de dragones-Los faros

Anunci de la Prefectura Central de Trànsit

Pàgina següent